Președintele Chinei, Xi Jinping, i-a comunicat clar președintelui american Joe Biden că Taiwanul va fi integrat în China continentală de regimul comunist de la Beijing. Xi a transmis acest mesaj lui Biden în timpul întâlnirii lor luna trecută la San Francisco. În marginea summit-ului Cooperării Economice Asia-Pacific (APEC). Conform canalului NBC News, care citează trei actuali și foști oficiali americani.
Într-o discuție cu mai mulți oficiali americani și chinezi prezenți, președintele chinez a accentuat dorința Chinei de a realiza această unire în mod pașnic. Nu prin forță. Xi Jinping a comentat și predicțiile unor ofițeri militari americani de rang înalt. Ei au sugerat că regimul comunist ar putea încerca să preia controlul asupra Taiwanului în 2025 sau 2027. Și afirmă că aceste estimări sunt incorecte deoarece nu a fost stabilit un termen fix pentru acest obiectiv.
Delegația chineză a cerut ca Joe Biden să facă o declarație publică după întâlnirea cu Xi. În acest fel, și-a afirmat susținerea SUA pentru obiectivul Chinei de a se uni cu Taiwanul pe cale pașnică. Dar și respingerea ideii de independență a Taiwanului. Cererea a fost însă respinsă de Casa Albă. Un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA a refuzat să comenteze aceste informații.
Aceste dezvăluiri oferă o nouă perspectivă asupra întâlnirii dintre cei doi lideri. Scopul ei a fost să diminueze tensiunile dintre cele două țări.
SUA recunosc guvernul de la Beijing drept unicul legitim în China, în cadrul politicii lor externe
Avertismentul exprimat de Xi Jinping către Joe Biden a trezit preocupări în rândul oficialilor americani, dat fiind într-un context în care atitudinea Chinei față de Taiwan este percepută ca fiind tot mai provocatoare. Mesajul a fost transmis înainte de alegerile prezidențiale iminente din Taiwan, considerate esențiale pentru autonomia insulei, care beneficiază de sprijin politic și militar din partea SUA.
Oficialii care cunosc detaliile conversației dintre Biden și Xi l-au descris pe liderul chinez ca fiind deschis și onest, dar nu agresiv. „Modul său de exprimare nu s-a schimbat. A fost mereu ferm în privința Taiwanului, având o poziție intransigentă”, a spus un oficial american familiarizat cu discuția.
Conform politicii „One China”, Statele Unite recunosc guvernul de la Beijing ca fiind unicul guvern legitim al Chinei, menținând totodată relații neoficiale cu Taiwanul și asigurând suport militar acestuia. Pe de altă parte, China revendică Taiwanul ca parte a teritoriului său.
Conform CNN, majoritatea din cei 24 de milioane de locuitori ai Taiwanului preferă păstrarea statu-quo-ului actual, dorind nici reunificarea cu China, nici declararea oficială a independenței.