Puține sunt femeile care știu să aleagă în mod corect un sutien, care să le susțină perfect sânii. Dar în același timp să le dea libertatea de mișcare de care au nevoie. Cu atât mai mult pe timpul sarcinii, când sânii suferă anumite modificări în mărime, este important să știi să alegi cel mai bun sutien. Chiar și după naștere, ai nevoie de un sutien potrivit. Mai ales dacă alăptezi. Așa a apărut sutienul pentru alăptare. Acesta te ajută să-l poți hrăni pe cel mic. Fără să fii nevoit să te dezgolești prea mult. Și, în același timp, îți oferă susținerea perfectă a sânilor.
Cu acest sutien nu vei mai sta stresată dacă te afli într-un spațiu public, de exemplu. Iar micuțului tău îi este foame și vei fi nevoită să-l alăptezi. O vei putea face discret. Fără să atragi prea mult atenția asupra procesului propriu-zis. Acest sutien are avantajul că îți susține perfect sânii plini de lapte. Și are cupe mobile sau detașabile. Lucru care îți oferă posibilitatea să așezi repede copilul la sân. Fără să mai fii nevoită să îți dai jos sutienul pentru aceasta.
Cum alegi un sutien pentru alăptare bun
Este important ca pe perioada alăptării sânii să nu fie ”îngrădiți” sau striviți în vreun fel. Astfel, producția de lapte are de suferit. De aceea trebuie să fiți foarte atente atunci când vă alegeți sutienul pentru alăptare. În cazul unui sutien bun rețineți că acesta trebuie să fie ușor elastic. De ce? Pentru a le permite sânilor să fie susținuți. Cupele să fie ușor de îndepărtat. Iar deschiderea lor să fie una care să permit celui mic să prindă mai ușor sânul. În cazul în care sutienul este prea strâns, canalele prin care curge laptele s-ar putea bloca. Și în afară de faptul că lactația ar avea de suferit, s-ar putea produce și blocarea lor. Lucru care ar putea duce și la mastită.
Un sutien bun pentru alăptare trebuie să fie lejer de purtat chiar și noaptea. Chiar dacă susțineți că pe perioada nopții nu aveți nevoie de un astfel de obiect de lenjerie intimă, vă spunem că nu este deloc un moft. Sânii vă sunt plini de lapte și curg chiar și pe timpul nopții, așa că purtând un astfel de sutien vă veți proteja hainele și lenjeria de pat. De asemenea, aceștia din cauză că sunt plini de lapte, sânii sunt și mai dureroși, iar purtarea lor într-un sutien special pentru alăptat vă va scuti de eventualul disconfort simțit.
Criterii de alegere a sutienului pentru alăptat
Dar, pentru a vă fi mai ușor, vă vom prezenta în continuare și câteva criterii după care să vă ghidați atunci când vă alegeți un sutien bun pentru alăptat.
Confortul
Este poate cel mai important criteriu, și de el depinde mult reușita alăptării. Alegeți un model care să nu vă incomodeze, dar în același timp să vă ofere acea susținere de care aveți nevoie.
Dimensiunea
Aici greșesc multe femei, chiar și când își cumpără un sutien obișnuit, cu atât mai mult când scopul principal este găsirea unuia pentru alăptat. Nu vă gândiți doar că la cupe a intervenit modificarea sânilor. De fapt, pe perioada sarcinii și coastele au suferit unele modificări, așa că nu te rușina și măsoară din nou circumferința pieptului, pentru a ști ce dimensiune să alegi în mod corect. Specialiștii susțin că o bandă prea strânsă crează dinconfort, iar dacă la acesr neajuns se adaugă și cupele mult prea mici, atunci lactația are de suferit și se ajunge chiar și la mastită, în cazuri extreme. Nici prea larg, iarăși nu este potrivit, deoarece sânul nu mai are acea susținere de care are nevoie și poate deveni chiar dureros. Cel mai bine ar fă să vă îndreptați atenția către sutienele pentru alăptat reglabile.
Materialul din care este confecționat
Un sutien bun de alăptare ar trebui să fie realizat din bumbac, sau dacă nu este posibil, atunci măcar materialul care intră în alcătuirea lui să fie unul care nu provoacă alergii sau iritații. Rețineți că în această perioadă sânii sunt foarte sensibili, iar în cazul unei iritații sunt mai greu de tratat, deoarece ar trebui folosite crème ce au la bază ingredient chimice, care intră în piele și apoi pot pătrunde în lapte.
Cusăturile
Am spus mai sus că în această perioadă sânul este foarte sensibil și de aceea, chiar și cusăturile sutienului l-ar putea irita. Aveți grijă ca acestea să fie bine strânse, dar să fie astfel făcute încât să nu intre în contact direct cu pielea, sau mai rău, cu zona sfârcului, care este poate cea mai sensibilă zonă a sânului atunci când alăptați.
Un mare nu pentru sutienele de dantelă
Da, știm, sunt frumoase, și cel mai probabil, se aflau pe lista dumneavoastră de preferințe. Atunci când alăptați, cel mai bine renunțați la ele deoarece pot leza sânul, sau vă pot cauza dinsconfort. Păstrați sutienele de dantelă pentru perioada în care vei încheia cu alăptarea, și totul va fi mult mai bine.
Cereți recomandările unui specialist în alăptare
Chiar dacă pare destul de jenant, nu vă sfiiți să cereți recomandări din partea unui consultant în alăptare. Acesta vă poate oferi sfaturi legate atât de procesul în sine, cum să vă îngrijiți sânii în alăptare, atașarea corectă la sân a celui mic și chiar ce sutien de alăptare este cel mai bun. Profită din plin de aceste clipe, pentru că sunt unice, când tu și cel mic sunteți un întreg!